fredag 13. juni 2014

Sommerferie med et glis!

 

Glade studenter!

Amanda, meg og Siril i ferielykke!


Da var sommeren her, vi har alle prestert og levert eksamener i flere fag, og endelig fått ta ferie. Vi har lest og lest og lest og lest. I regn, i sol, inne og ute, og i 26 varmegrader har vi lest og diskutert oss grønn. Men så kan vi også ta ferie med god samvittighet og 37,5 deilige ferske studiepoeng i lomma. DET er sommerlykke det!

Vi fikk jo også tid til å være aktive i løpet av eksamensperioden, og semesterets høydare var nok da vi besteg Tomskjevelen (på Tomma, naboøya til Nesna) i forrige uke. Selv om jeg gikk på stive ben i 4 dager etterpå var det virkelig verdt det! Sjekk de flotte bildene:


Forventnigsfulle fjellgeiter i fantastisk sommersol!
Foto: Hans Petter Sørensen

På Skjevelen! <3
Foto: Hans Petter Sørensen

Foto: Hans Petter Sørensen

 

At vårsemesteret nå er over betyr også at Lærerstudenten tar ferie, og at det ikke blir så mye aktivitet her den neste måneden. Men takket være en spennende vår som lærerstudent ved HiNe er det mye bra å vente på for den leseglade:





Arctic Games 2014


 

I juli blir det action igjen, da skal jeg og Hans Petter Sørensen (fotograf) en tur til Russland og være med på Arctic Games! Vi ble invitert over av Mille Porslid som vi traff da vi var i Alaska med HiNe for noen måneder siden (se Alaskabloggen HER). I midten av juli skal vi derfor vende nesen vestover igjen, og det blir sikkert mange flotte bilder og spennende historier derfra. Vi skal i løpet av to uker i Tsjukotka få oppleve og være med på en veldig spennende kulturell og sirkumpolar idrettsbegivenhen der det blir både seiling, dans og nye naturopplevelser. Vi gleder oss virkelig!


Foto: Mille Porslid

Rett over Beringstredet fra Alaska og ni tidssoner fra Moskva ligger Tsjukotka, den mest østlige delen av Russland og det asiatiske kontinentet. Helt frem til i dag har menneskene i Tsjukotka fortsatt sitt levesett slik de har gjort i århundre. De er reineiere slik som samene, og dyktige jegere som lever av landet og vannets rikdom i regionen.
 
Foto: Mille Porslid
Lekene skal være i den beskyttede bukten Novo Chaplino fra 19. til 21. juli. I tråd med gammel tradisjon samles folk her hver sommer til en regatta, der de konkurrerer i skinnbåtene de har brukt siden Beringstredets opprinnelse. 

Beringia Arctic Games arrangeres i år med internasjonal deltagelse for å feire det arktiske folk og de arktiske nasjoner. Vi skal få se en rekke tradisjonelle sportsgrener og leker i tillegg til seilaset, og ungdomsteam fra hele det sirkumpolare Arktis vil delta i lekene: Grønland, Island, Norge, Russland, Færøyene, Canada og Alaska.  


Vi skal alle bo i telt og boltre oss i et fantastisk kulturelt miljø! 
 

Foto: Mille Porslid

Noen av øvelsene det vil bli konkurrert i er: 

- One-foot high kick
- Stick pull
- Knuckle Hop
- Toe Walk
- Eagle Carrier
- One-arm reach
- Crab walk
- Traditional wrestling
- Spear throw 

Og mange flere grener, til og med lasso-kasting! Alle disse øvelsene er assosiert med ferdigheter, styrker og dyder som var av ytterste viktighet for den daglige overlevelsen i Tsjukotka. Så selv om de har noen ganske morsomme navn for oss, er dette svært seriøse øvelser for styrke og smidighet for menneskene her. Det å holde disse øvelsene levende og relevante for de yngre generasjonene er svært viktig. Det handler om å ta på alvor det eldgamle forholdet mellom det naturlige miljøet, og hvordan man som folk og som kultur er formet av og koblet til dette miljøet.

«Tradisjonelle idretter og spill er uttrykk for urfolks kulturer og levesett, og er en viktig del av menneskets arv. Det fremmer kulturelt mangfold og beskytter kulturell identitet på lokalt, nasjonalt og internasjonalt nivå. Det kan danne ryggraden i et fellesskap» (UNESCO, 2012)

På fotoshoot med Mille Porslid, Joar Leifseth Ulsom og Hans Petter Sørensen - vi gleder oss til Russland alle sammen!


 

Friluftsskole på Helgeland

 

I juli-august, når jeg kommer hjem fra Russland, skal jeg ha sommerjobb på Polarsirkelen Friluftsråd sin Friluftsskole, der det blir 3 uker med flotte opplevelser sammen med barn fra 9-12 år i Hattfjelldal og Skillevoll på Mo. Jeg gleder meg virkelig til dette, det blir sikkert flott læring for både store og små! 

Bilde lånt fra Polarsirkelen Friluftsråd 


 

 

Publiseringer og meninger


Til slutt vil jeg bare fortelle om all den flotte publisiteten vi har fått i det siste:

Midt i siste eksamensinnspurten fikk Lærerstudenten publisert sine meninger i både Helgeland Arbeiderblad og Dagsavisen, så flott!




Samtidig hadde Bladet Hundekjøring publisert en 10 sider lang artikkel som jeg skrev om Joar Leifseth Ulsom som kom på 4. plass i årets Iditarod, og som vi traff i Alaska da vi var der med Høgskolen i Nesna. Joar skal også bli med til Russland og konkurrere i forskjellige idrettsgrener.



Og for å toppe det hele, bare timer før muntligeksamen i PEL, kom NRK på besøk på Høgskolen og intervjua tre av oss lærerstudenter om regjerningas siste utspill ang. femårig lærerutdanning.  Puh! Det var tre nervøse studenter som fikk sine 3 seconds of fame!




Det har med andre ord vært en hektisk og skikkelig spennende vår, så litt ferie er på sin plass før det braker løs igjen i juli! Tusen takk til alle dere som har lest, likt og delt bloggen min, jeg håper dere er med neste semester også!! :D



Ha en flott sommer alle sammen! <3







- Catrine -





Midnattsol på Nesna, med Tomskjevelen i bakgrunnen.
Foto: Catrine Hole

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar