søndag 4. mai 2014

Vårens vakreste eventyr!


Knut Berntsen i kjent positur!
Foto: Catrine Hole


April kom uten vinterpudder til Helgelandskysten. Jeg var nærmest på randen av sammenbrudd etter en særdeles snøfattig vinter, og sukket tungt hver morgen jeg gløttet ut av vinduet og så et vått og grått Nesna. Håpet om spektakulære toppturer og koselige skiturer i skogen mellom trær tunge av myk snø, hang i en tynn tråd. I samme takt som vårblomstene poppet opp rundt meg, sloknet håpet mer og mer inni meg. Jaja... Får vel vente til neste år da... Får vel bare ønske våren velkommen...

Men plutselig en dag kom det en mail fra Knut Berntsen i Polarsirkelen Friluftsråd, og der lå det: Et håp om hvit vinter! Skvist mellom praksis, engelskeksamen, norskeksamen og pedagogiske oppgaver. Et eventyr som jeg egentlig hadde ventet på i lang lang tid, helt siden forrige eventyr faktisk. Nemlig På eventyr med Stein P. Aasheim og en gjeng glade studenter!







Endelig kan jeg BADE i snø! Dream come true.
Foto: Victoria Schreiner


Jeg pakket sekken min møysommelig og høytidelig. Dette ville mest sannsynlig bli en av, om ikke den siste skitur-pakke-opplevelsen min i år, så ziplockposer og små plastflasker ble fylt med en slags sakral stemning og en alvorlig mine. Skiene lå fremdeles i kjelleren etter forrige års eventyr, og hadde samlet et voksent lag støv til å være flett nye (jeg lærte meg nemlig å stå på ski i fjor... ikke alle nordmenn er født med ski på bena!) Jeg blåste av dem og strøk fingrene mine tankefullt over de dype riftene i lakken. Riftene jeg smertefullt ervervet i fjordårets mange knall og fall, da jeg urutinert og amatørmessig hadde pakket sekken alt for tung, skiene var alt for glatte og teknikken ikkeeksisterende. Minner om blødende gnagsår og solbrente neser kom over meg, slitne føtter og kalde finger, tunge sekker og tørre skiver... Åh! Som jeg gledet meg!! Så fantastisk å skulle få oppleve alt dette igjen! Dog med litt mer kunnskap og litt mer erfaring enn i fjor, og en solid oppgradering av utstyr og pågangsmot.


Vi forlot et Nesna som nærmest fløt over av blomster, knupper og lystig fuglekvitter. Vi kjørte i full fart mot innlandet og hadde ikke rolig puls før vi fikk teften av snø. Vi møtte opp på Sameskolen i Hattfjelldal og kunne lykkelig konstantere at her var det både snø, kulde og sol. Perfekt. Jeg fikk sammensverget meg med teltkompisen min, Victoria, og sammen med henne og resten av teamet fikk vi omvisning og en rekke foredrag på og rundt Sameskolen i Hattfjelldal


Et innblikk i sørsamisk språk og historie

 

Lasso!
Foto: Hans Petter Sørensen
På Sameskolen fikk vi en hel dag med "stasjons-informasjon", en fiffig måte å få sett hva skolen jobber med, og hva de har å by på. Vi var innom selve skolen og fikk høre om opplæring i sørsamisk. Vi besøkte en flott gamme med bål, fikk røkt reinsdykjøtt og god bål-lukt i tøyet. Vi dro videre og fikk prøve litt lassokasting før vi fikk informasjon om samekniver og alle de forskjellige bruksområdene de dekket. Vi fikk se flere flotte sørsamiske drakter, og vi fikk innsikt i hvordan sameskolen jobber med tanke på undervisning over nett. I tillegg var det flere foredragsholdere som fortalte om sørsamisk historie, samisk språk, gammelskogen i området og bevaring av fjellreven. Det var mye spennende input med andre ord.


Studenter og videregåendeelever følger nøye med i timen
Foto: Hans Petter Sørensen

















Helhetsintrykket jeg satt igjen med etter besøket på Sameskolen var i grunn todelt. På den ene siden fikk jeg inntrykk av at det er veldig mye som er vanskelig. Det er utrolig hvor mange utfordringer samene møter på i arbeidet med å ta vare på den rike og spennende kulturen sin. På den andre siden gav likevel de engasjerte menneskene og det de hadde å fortelle håp om at man kan få det til, selv om det kanskje er en tøff jobb. Tross alt er samene i Norge i en slags særstilling på verdensbasis, da Norge har ratifisert, som første land, ILO-konvensjon nr 169 ved et stortingsvedtak 20. juni 1990. Da ble det bestemt at konvensjonen gjelder alle samene i Norge.

Men en ratifisering av denne konvensjonen gjør ikke automatisk jobben med å bevare en hel urbefolknings kultur, språk og virke enkel. Det er nok mye som kunne og burde vært gjort annerledes. Ikke minst gjelder dette oss nordmenn generelt, og våre holdninger til samene. Det er en jobb vi som nordmenn må ta. Med hjelp fra instutisjoner som Sameskolen, som åpner sine dører så varmt og gjestfritt, tror jeg man gjennom informasjon og åpenhet kan få gjort mye.

Foto: Hans Petter Sørensen



Foto: Hans Petter Sørensen



Jeg ser også tydelige likhetstrekk mellom det samiske og alle de vakre, spennende og tøffe urbefolkninger jeg har sett og lært om i både Afrika, Asia, Amerika. De også må kjempe, og flere av dem kjemper en nesten umulig kamp på flere fronter, både mot stat og mot sine naboer. Den retten de en gang ble fratatt kan ofte virke umulig å ta tilbake.


Foto: Hans Petter Sørensen

Foto: Hans Petter Sørensen

Foto: Hans Petter Sørensen

Uansett er det flott å se at det finnes mennesker som jobber hardt for at det sørsamiske og det samiske skal fortsette å være en stolthet, en levende kultur og en kulturkilde. Både med tanke på språket, tradisjonene, forholdet til naturen, dyrene og ikke minst den lange, tøffe historien de har å se tilbake på. Det handler ikke bare om en skole dette her, det handler om identitet, tilhørighet, å vite hvor man kommer fra og å ha noe å være stolt av. Det er sikkert noe de fleste kan kjenne seg igjen i, uansett kultur eller nasjonalitet. Og det er viktig at man forstår dette, som medmenneske i dagens globaliserte verden.

Jeg tror at mye forståelse og engasjement kommer med informasjon. Jeg vet i alle fall at min forståelse for det samiske vokste i takt med informasjonen jeg fikk på Sameskolen.

Tusen takk for at dere tok så godt imot oss!


Foto: Hans Petter Sørensen




Ut på tur, aldri sur! 

 

Jeg var ganske spent på denne turen da jeg planla å gå med pulk i år, noe jeg aldri har testet ut før. Vi startet heldigvis ved Krutvatnet, og jeg fikk gå den første biten på isen; flatt som pannekaka og lett som bare det. For en fryd! Nei dette skulle såvisst ikke bli som i fjor, da jeg måtte svelge mine stolte «haha-jeg-klarer-meg-selv!»-utbrudd og be Knut Berntsen om hjelp til å bære både en og to ting for meg. Nei i år skulle det bli andre boller, ingen som skulle måtte bære noe for meg, jeg klarer meg selv!
Lett.


Foto: Hans Petter Sørensen

Veldig artig å prøve hundekjøring igjen!
Foto: Hans Petter Sørensen


Vi tok en lang pausen på isen, der vi fikk oss en dose kakao og tid til masse kos med de nydelige hundene til Linda Mari Aaslid. Noen av oss fikk til og med prøve en tur med hundespannet hennes. Da vi hadde stekt oss lenge nok i sola, festa vi pulker og sekker og rusa oppover bakkene.


Henter ved i skogen!
Foto: Catrine Hole





Kose med menneskets beste venn!
Foto: Catrine Hole













Det var litt opp og ned i fjellheimen, men pulken hang nå der, vi gjøv på. Noen sa plutselig at «nå er det bare bak den haugen der så skal vi over vannet», wow, så kort tur idag? Javel, bare legg ekstra mye bål-ved på min pulk, jada, det går braaaa! Tøff kan jeg være hvis det bare er en liten time igjen konstaterte jeg.


Foto: Hans Petter Sørensen

Teltplassen første natta - vakkert vinterlandskap!
Foto: Hans Petter Sørensen





3 timer senere krøp jeg opp siste bakken til teltplassen, med påbegynte gnagsår og en halv skog på pulken. Jaja, i morgen blir det i alle fall lettere trøstet jeg med meg selv med, mens jeg gomla i meg en hel sjokolade alene. Det var virkelig en vakker teltplass vi hadde kommet til, og ingenting kunne få meg i dårlig humør nå som jeg endelig var i mitt Winterwonderland!
 
Jeg lærte det meste om snø-telting av erfarne Victoria!
Foto: Hans Petter Sørensen






Utpå kvelden, etter at alle teltene var kommet opp med kuldegrop og det hele, samlet vi oss rundt bålet for en innføring i samiske stjernebilder. Norsklærer Claude Goffeney fortalte og forklarte med innlevelse, og etterpå fikk vi utdelt kart og telys for å konstruere stjernebildene nede på isen.







Foto: Hans Petter Sørensen



Vi skred til verket med en litt undrende holdning, men alle ble etterhvert både engasjerte og overrasket over det nydelige resultatet. I det solen gikk ned og telysene lyste opp den kritthvite snøen, ble området nedenfor teltleiren vår forvandlet til en magisk levende stjernehimmel. Javisst finnes det læring i vakre opplevelser langt oppi fjellheimen!






Foto: Hans Petter Sørensen

Foto: Hans Petter Sørensen


Forfriskninger er nødvendig!
Foto: Hans Petter Sørensen
Den natta trodde jeg forresten at jeg skulle fryse ihjel. Nok om det. Morgenen kom heldigvis til slutt, og vi hadde en riktig så koselig samlingsstund med Stein P. Aasheim som inspirator for dagens etappe. "Vanskelig terreng", "faretruende skyer", "muligheter for orkan" og "sinnsyke utfordringer" var bare noe av det ekspedisjonslederen over alle ekspedisjonsledere forberedte oss på. Dette kom til å bli en tøff dag! Jeg mistenker Stein P. for å være litt ironisk i sin tale, men det skulle vise seg at dagen ikke ville bli fri for utfordringer likevel. Vi var flere i følget som ikke var født med ski på beina for å si det sånn...


Aina speider utover det vakre landskapet
Foto: Hans Petter Sørensen



Vi kjørte på full guff den første timen, her var deilige nedoverbakker med slak helling. Kanskje litt å bryne seg på for en nybegynner, men ikke så gale at en ikke klarte å holde seg på bena. Etter første pausen så det ut som det skulle bli piiiittelitt brattere, nuvel.

Litt pilking på veien!
Foto: Hans Petter Sørensen








Aina tar det hele med godt humør og sklir nedover på rompa! :D
Foto: Hans Petter Sørensen







Vi kom til et skogsområde som var tett be-buska. Der var det ikke like lett for oss nybegynnere å ha kontroll over glattskia. På et tidspunkt da alle tøffingene foran meg for lengst hadde forsvunnet, og alle tøffingene bak meg hadde stoppa opp for mer mental opp-tøffing, stod jeg der. Helt alene på to bambi-på-isen-skikjører-ben.






Det gikk som det måtte gå, og pulken (hvem sin ide var det å ha pulk egentlig?) lå sporenstreks nedi et dypt hull. Jaha. Etter 15 minutters kaving klarte jeg å lirke pulken opp bare sekunder før jeg skulle gi opp og rope på hjelp. Men takk og pris klarte jeg det, mestring!!

Den vanskligste biten denne dagen står ironisk nok igjen for meg som den stiligste delen av hele turen; "den gangen jeg klarte meg selv med pulken, skikkelig pol-ekspedisjon-style!"


Knall og fall, ikke den eneste for å si det sånn!
Foto: Hans Petter Sørensen

Pulkene må bæres på grunn av snømangel inni skogen
Foto: Hans Petter Sørensen


Party Island (aka snorkeøya...)
Foto: Hans Petter Sørensen

Etter en lang og strabasiøs dag var det deilig å se vår siste kvelds vakre teltplass, fy flate så nydelig! Midt i gammalskogen i Storslettmyra naturreservat (enda strengere vernet enn nasjonalparker for de som lurte), mellom trollgamle trær og samiske kulturminner fikk vi dispensasjon fra Statsskog til å sove i telt, eller under åpen himmel for de som er tøff nok til det. Det var en opplevelse å gå rundt i eventyrskogen og lete etter barktakinger, som en liten skattejakt! Vi digger denne måten å lære på, det slår tørre skolebøker så til de grader!




Med samisk allsang rundt bålet på kvelden og et forrykende skiløp med hopp på morgenkvisten, ble gammalskogen virkelig vekket til live dette fantastiske døgnet midt i april.


Samisk sang klinger flott sammen med fuglene i gammelskogen
Foto: Hans Petter Sørensen
   
Fotosession siste dagen
Foto: Hans Petter Sørensen


Siste dagen kjørte vi en litt kortere etappe frem til endestopp Sæterstad Gård, der Knut og Siri tok i mot oss med åpne armer. Vi fikk kikke på geitene, fjellauren og alt det flotte de har bygd opp rundt seg siden de kom dit på 80-tallet. Etter omvisningen avsluttet vi en helt fortryllende tur med god mat og en aldri så liten kulturell avslutning: diktopplesning! Både lærere og studenter trådde til med sine hjemmesnekra dikt. Noen av dem er presentert nedenfor i bloggen!





Foto: Hans Petter Sørensen

Alle var enige om at det var en fin tur!


Det var en fantastisk skoletur, en av de beste faktisk, og jeg er veldig takknemlig for at jeg fikk være med på en så spenstig opplevelse midt i lærerutdanningen min. Jeg tror jeg med hånden på hjertet kan si at disse turene er rosinen i pølsa på hele utdanningen for meg, og ikke minst lærte jeg mye som jeg vet jeg kan ta med meg videre inn i arbeidslivet når jeg blir lærer på ordentlig.

Priceless kunnskap på mange felt! Tusen takk!



REKONSTRUKSJON


I fjorårets eventyrinnspurt måtte Stein P. Aasheim se seg slått på målstreken av Håvard Thorsen, som vant hele sulamitten. Dette var det ikke alle som fikk med seg, og derfor var det særdeles viktig å få rekonstruert hendelsen slik at alle kunne få glede av å se denne historiske mål-kryssingen.

Alle bevegelser, ansiktsuttrykk og millimeter er autentiske.


Foto: Hans Petter Sørensen

Besøk på Sæterstad Gård!


Victoria sjekker ut auren hun snart skal spise!
Foto: Hans Petter Sørensen
Meg og Victoria får posere med vertskapen, ekspedisjonslederen og Kunut Berntsen
Foto: Hans Petter Sørensen

Geit i profil
Foto: Hans Petter Sørensen





DIKTHJØRNET 


Den originale diktfremføringen bestod av ett lærerdikt og flere studentdikt.  Jeg er så heldig at jeg får presentere både lærerdiktet og noen av studentdiktene her. Kanskje det blir en ny fast spalte?? :)

 

Lærerne Wenche Sørmo, Mette Gårdvik, Karin Stoll og Anne Mette Rosø presenterer: 


 

Knut Berntsen




Friluftsrådets Knut

Brøler som en stut

Nå skal alle ut!



Han er aldri sur

Vi skal ut på tur

Med Tom, Stein og Sigurd



Han er skogens helt

Trenger ikke telt

og veden har han selv felt



Eventyr var målet

Samisk sang rundt bålet

Under stjernehimmelen har vi skålet



Nå har vi vært på tur i ditt samiske rike

Måtte vi få kunnskap om flere slike

Som danner lærerspirer - uten like!



Takk for denne ferd

Nå er vi alle lærd

Og Knut, du gjorde turen verdt!


Studentene Victoria Schriener og Catrine Hole presenterer:

Klasserommet utenfor


En tur med ski på benene
Kan være bra for elevene
Ikke bare er det mye å lære
Men det skaper også en god atmosfære

Klasserommet ute har noe ved seg
For det man lærer ute kan man også ta med seg
Det som inne av og til er tørt og trist
Kan utenfor bli tilført en spesiell type gnist

Når vi ser våre spenstige lærere med friluftsrådet
Skjønner vi hvor fint vi kan få det
Som nye lærere i den norske skole
Skal vi jammen meg slå neven i bordet
Ungene skal mestre UTE nå
Det skal vi se til at de må!

Med kroppen og sjela i full vigør
Kan vi lære gjennom det vi gjør
Bare se på oss i dag
Fulle av kunnskap og velbehag

Turens moral:
Du må gjøre nok av det du liker, for å orke å gjøre det du må!


Student Sigurd Rønningsen presenterer: 

 

Vi suser ned fjellet i kjempefart

Vi ser i grøfta en fyr på skakk

Det viser seg å være en søt polakk. 


Studentene Aine Bråten og Håvard Thorsen presenterer:


Snø i fjellet

Ski på beina

Støl i kroppen

Styrker skrotten

Seier ved Sæterstad Gård!





TUSEN TAKK FOR ÅRETS TUR, 

DERE VAR ALLE HELT HERLIGE! 

SEES TIL NESTE ÅR! <3


Alle bildene under er tatt av Hans Petter Sørensen i FarOutFocus


Foto: Hans Petter Sørensen

Foto: Hans Petter Sørensen

Foto: Hans Petter Sørensen

Foto: Hans Petter Sørensen

Foto: Hans Petter Sørensen

Foto: Hans Petter Sørensen

Foto: Hans Petter Sørensen

Foto: Hans Petter Sørensen
Foto: Hans Petter Sørensen

Foto: Hans Petter Sørensen

Foto: Hans Petter Sørensen

Foto: Hans Petter Sørensen
Foto: Hans Petter Sørensen

Foto: Hans Petter Sørensen

Foto: Hans Petter Sørensen

Foto: Hans Petter Sørensen

Foto: Hans Petter Sørensen

Foto: Hans Petter Sørensen

Foto: Hans Petter Sørensen

Foto: Hans Petter Sørensen

Foto: Hans Petter Sørensen

Foto: Hans Petter Sørensen

Foto: Hans Petter Sørensen

Foto: Hans Petter Sørensen






Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar