torsdag 15. oktober 2015

Studiestart 2015

 

Funnet på: cozylittlehouse.com

 Kunst og håndverk

 

- det superviktige faget
Etter mye vurdering klarte jeg å bestemme meg for siste årsenhet i min 4-årige lærerutdanning. Det har vært en del stemmer i hodet som har kranglet, argumentert og maset om jobbmuligheter, viktige prioriteringer etc. Som for eksempel "hvilket fag får du mest bruk for, hva er ettertraktet på lærermarkedet?". Eller spørsmål om hva som ligger mitt hjerte nærmest, og som frister mest. 
Det er faktisk ikke så lett, når du kun får velge 3 fag i løpet av en hel lærerutdanning. Fra før har jeg norsk og engelsk, to potensielt ganske "tunge" fag for en aktiv lærer - der det er mye papirarbeid. Så for mitt siste år valgte jeg minste motsands-vei rett og slett: Kunst og håndverk. 


Overføring av blindetegning til et felles "klassebilde" på veggen
Foto: Catrine HoleVår første utstilling!
Foto: Catrine Hole
Og nå tenker dere sikkert at jeg tar lett på det, eller synes det er et enkelt fag når jeg sier "minste motstands-vei", men det gjør jeg altså ikke. Det jeg mener er at kunst og håndverk er det faget jeg kjenner minst motstand mot.

Jeg har faktisk ikke noe som helst motstand mot å bruke ett år av mitt liv til å fordype meg i estetikk, arkitektur, tegning, form, leire og treverk. Jeg BARE gleder meg. Men det betyr virkelig ikke at jeg mener det er "enkelt", "lettvint" eller "bare et kose-fag" - slik veldig mange desverre gjør - jeg mener faktisk nesten det motsatte.

Jeg vet at det blir tøft, jeg vet at det er høye krav og jeg vet at jeg kommer til å slite med mange ting. Men det er utfordringer jeg ønsker velkommen, fordi det er utfordringer jeg kommer til å kose meg med. I tillegg er det utfordringer jeg vil vokse på, ikke bare faglig men også som menneske.

Kunst og håndverk er vel muligens mitt retteste element, egentlig.Her på atelieret kan man virkelig kose seg!
Foto: Catrine Hole


Skjermdump Goodlife

Viktig fokusJeg tør å påstå at kunst og håndverk også er et av de viktigste fagene i skolen - ikke alene i et vakuum, men i sammenheng med alle andre fag, og i en helhet. Kunst er det sjelen vår lever av, det er det som driver oss fremover, der vi bruker vår nysgjerrighet, kreativitet og higen etter det vakre, det behagelige.

Kunstfagene gir elever muligheten til å øve seg på og å utvikle kreativ tenkning. Uten kreativ tenkning stagnerer mennesket. Både det praktiske og det åndelige i livene våre avhenger av vår nysgjerrighet og våre kreative evner - slik ønsker vi å utvikle oss og pushe videre i livene våre. For noen elever kan de kreative fagene også bidra til å oppdage evner man ikke visste at man hadde, de kan åpne nye dører.

Skolen lærer elever å uttrykke seg på flere måter, både sammensatt og variert - som igjen gjenspeiler den sammensatte virkeligheten elevene lever i. Kunst er et eget språk som kan forklare verden på en måte som ikke trenger ord, kunst kan berøre oss både direkte, subtilt eller bredt.

Kunstfaget er lekent og spennende, kan stimulere mange sider ved eleven og vise nye muligheter, nye detaljer og nye løsninger på problemer. I kunstfaget må man av og til være både modig, irrasjonell og leken - egenskaper som kan være utfordrende å utforske, men som er viktige i ethvert yrke, samliv og ikke minst for en aktiv samfunnsdeltagelse.


Rolf Groven - Skjermdump: http://norgesnytt.eu/?p=14906

Erik Pirolts "Bestemors siste mens", Skjermdump:
http://www.nrk.no/sorlandet/pirolts-kunst-provoserer-1.11390011Kunst kan stille spørsmål ved fastsatte gjengrodde mønster både i samfunn og i våre egne hoder. Kunst gjenspeiler alt som har med mennesker å gjøre - på alle plan. Altså er kunst et viktig redskap for både å forstå, kommentere, kritisere, fremheve og dokumentere samfunnet. 


Skjermdump fra http://boursebinaire.fr

Observasjon og analyse


Å jobbe med kunstfag er en øvelse i persepsjon og observasjon.  Å lære seg å forstå kunst, føles ofte som å kunne knekke diverse visuelle koder. Jeg mener det handler mye om analyse, og at dette har direkte overføringsverdi til livet generelt.

Vi mennesker analyserer hele tiden. Ikke bare litteraturanalyse eller bildeanalyse eller økonomianalyse - vi analyserer alt. Oss selv og andre, kroppsspråk og informasjon, omgivelsene våre og samtiden vi lever i. På denne måten kan vi forstå verden rundt oss, og dermed tilpasse oss den på en vellykket måte. Eller være med på å forandre den hvis det trengs.

Elever i skolen skal altså lære seg å uttrykke seg på mange måter, og å analysere både tekst, bilde og digitale sammensatte medier. Slik øver de å forstå verden, en verden som består av så mye mer enn bare språk og ansiktsuttrykk. Vi uttrykker oss hele tiden gjennom både kunst, skrift, media, estetikk og håndverk. For hvis vi tenker oss litt om:

Hva er vel en by uten arkitektur, eller en barnebok uten illustrasjoner? 

Hva er vel en nettside uten design og farge?

Hva er vel en lørdagskveld uten festlige tv-program?

Hva er vel en pønker uten hanekam, eller et teater uten kulisser?

Hva er vel en stue uten møbler eller et menneske uten klær? 

 Så jeg sier bare: HEIA KUNSTFAG I SKOLEN! 

Fordi: Det bidrar til å utdanne observerende, skapende mennesker!

 

- Catrine - 
 
Noen av arbeidene fra første uken
Foto: Catrine Hole 
Vårt første klassebilde (tegnet i blinde - en skummel men nyttig øvelse!)
Foto: Catrine Hole
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar