mandag 25. mai 2015

Søppel på hjernen!Søppel søppel søppel søppel søppel søppel søppel...

Det er et slags mantra for tiden. Et spennende, skremmende og engasjerende mantra.


Diverse saker funnet i en fjære på Helgeland
Foto: Catrine Hole
Plast-søppel
Hav-søppel
Langs-veien-søppel
Hage-søppel
Plukke søppel
Tenke på søppel
Rydde i søppel
Se på søppel
Ta bilde av søppel
Ikke kaste for mye søppel
Snakke om søppel
Resirkulere søppel
Kildesortere søppel
Diskutere søppel
Se film om søppel
Høre hva elever synes om søppel
Kan man bruke søppel til noe?  
Se hva elever kan lage av søppel
Mitt søppel
Ditt søppel
Vårt søppel
Hvorfor er det så mye SØPPEL??


 

Og ikke minst: Hvordan kan vi få stoppet all denne forsøplinga egentlig?Alle elever i full sving ved Moholmen - for en flott gjeng!
Foto: Hans Petter Sørensen

 

Bachelor og praksis

Jeg har nå fått lov til å ha bachelorpraksis i klasse 8B ved Mo Ungdomskole. En fantastisk gjeng som fikk skjerpet miljøbevisstheten litt og endte opp med å rydde Moholmen strandsone for 660 kg søppel sammen med parallellklassen sin! Jeg tror nok ikke det bare er jeg som har søppel på hjernen nå om dagen.


Geir Benden fra HAF informerer elevene om sortering.
Foto: Catrine Hole

Ved å jobbe tverrfaglig og ved å koble sammen forskjellige læringsaktiviteter har elevene jobbet med tema miljøbevissthet og forsøpling av havet på en spennende og aktiv måte. Resultatet ble virkelig imponerende.HAF, de lokale søppelforvalterne, var også supre å samarbeide med. De stilte opp på dagen og gav elevene et spennende oppdrag; kartlegge alt søppelet vi plukket. De bidro også med en flott premie for bildekonkurransen vi kjørte i ettertid av den store ryddedagen. Det er bare SÅ fantastisk flott når lokale bedrifter samarbeider så godt med skoler, det er forbilledlig!

Et av målene med denne typen undervisning er å vise helheten i samfunnsnære tema og fag, og gi elevene en forståelse av hvor sammensatt det kan være gjennom å kjøre tverrfaglige opplegg. I tillegg ønsker man jo selvsagt å gi elevene en mulighet til å reflektere rundt egen praksis når det kommer til forsøpling. Hvilken rolle har de selv, og finnes det en løsning på problemet?

Gjennom de to ukene jeg fikk være i denne klassen ble jeg virkelig imponert over hvor kloke, engasjerte og dyktige elever kan være i møte med et så stort tema som miljø og forsøpling av verdens hav. Jeg er utrolig takknemlig for at jeg fikk lov til å lede dem gjennom denne prosessen, og håper elevene koste seg like mye som meg da vi ryddet strand i solskinnet.  

- Catrine -

 
Intens rydding mens det enda er fjære, snart flør det på og da må alt være rydda!
Foto: Hans Petter SørensenFlere bilder fra den store Strandryddedagen finner du nederst i innlegget!

Elevarbeid og elevtekster

Spredd over noen uker fikk elevene undervisning i både RLE, naturfag, samfunnsfag og matte med fokus på søppel-prosjektet. Det var også innslag av kunst og håndverk, da formidlingen av budskapet "stopp forsøplinga av havet vårt" ble gjort gjennom kunst og bilder. Her er noen av mandalaene elevene laget i RLE: 


Noen av de vakre arbeidene til klasse 8B ved Mo Ungdomskole
Foto: Catrine Hole


Her er hva noen av elevene selv har skrevet om prosjektet:TEKST # 1


Strandryddedagen
Strandryddedagen er en årlig, landsomfattende miljøbegivenhet der vi rydder alle Norges strander fri fra plast og søppel. Strandryddedagen er en nasjonal dugnad der flere tusen frivillige rydder sine lokale strender fritt for søppel. Marin forsøpling er et globalt problem som stadig vokser. Avfall på avveie i våre hav og fjorder har sin opprinnelse fra mange ulike menneskelige aktiviteter, og det marine søppelet føres med havstrømmene på tvers av landegrenser.

Konsekvensene av det marine søppelet har en rekke uheldige konsekvenser for både helse og miljø. Strandryddedagen er et internasjonalt miljøarrangement, her i Norge i regi av Hold Norge rent. Målet er å rydde den norske kysten for søppel, skaffe en oversikt over hva det marine søppelet består i, og å bidra til økt dokumentasjon av marin forsøpling. Det var artig og lage en mandala og rydde søppel.
Vi fant rare ting som brekkjern og pc prosessor.

- Ronny, Markus og Salim -En datamaskin ble funnet i fjæra, ved nærmere undersøkelse ble
det konstantert at dette var en X-box.
Foto: Hans Petter Sørensen
TEKST # 2


Torsdag strandryddedagen
Torsdag 7.mai var vi på strandryddedagen vi ryddet stranden helt for søppel og lagde mandala av søppelet.  Mandalaen ble kjempe kul fordi vi hadde forskjellige deler, alle gruppene hadde en del hver av mandalaen. Det var 5 forskjellige grupper som vi var delt opp i. Vi var der hele dagen fra klokken 08:30 til 14:00 vi var der til og med til over 14:00. når jeg kom hjem var jeg tørst og sulten fordi grillen ble ødelagt eller noe slik så vi fikk 2 eller 3 pølser hver og hver sin marshmelow.

Jeg hadde en morsom dag jeg tok mange bilder med #HoldMoIRanaRent det gjorde mange jeg lagde video også! Det var at jeg kastet en stein i havet og når den landet i havet blir det sakte film. Det var noen som fant en ring og jeg fant flaske post! Noen fant metadon og minst 20 veistokker. Jeg, Maja. Flora, Salim og Ronny hadde ansvaret for mat det tok lang tid men vi ble ferdige! Det ble skikkelig godt! Jeg måtte dra og hente støvler etter maten fordi jeg trodde vi skulle i en annen strand. Så når jeg fikk pappa til og komme med støvler så unne jeg gå ned i fjæra uten og bli våt. Jeg skulle ta  en pose med søppel så sa Cathrine at det var en sprøyte i den så vi måtte være forsiktig det var en morsom dag!

- Emilie -


Emilie viser frem noe av det hun har plukket!
Foto: Hans Petter Sørensen


TEKST # 3

Strandryddedagen
Før vi dro fra skolen fikk vi beskjed om at vi skulle møtes ved havmannen kl.09.15. Etter at vi hadde plukket søppel en god stund fikk vi endelig spise og vi fikk pølser og saft av skolen. Ellers hadde vi det gøy med å lage mandala og finne morsomme ting  i fjæra. Vi var sammen med 8C, og vi ble delt inn i grupper, men ikke sammen med C-klassen. Vi hadde det gøy med å plukke søppel :) Vi hadde en gruppeleder og en som skulle vere med på å grille pølser til oss. Etter at vi spiste lagde vi mandalaen.
Hilsen to elever fra 8B. :)Klasse 8B har skapt en flott mandala av søppel, som representerer 5 grupper med hvert sitt del-tema og et hovedtema: STOPP FORSØPLINGA AV HAVET VÅRT!!!
Foto: Hans Petter Sørensen
Foto: Hans Petter Sørensen

Foto: Hans Petter Sørensen
Foto: Hans Petter Sørensen
Alle elevene fra 8B og 8C samlet bak 660 kg søppel samlet og kartlagt på 5 timer!
Foto: Hans Petter Sørensen
Foto: Hans Petter Sørensen


Foto: Hans Petter Sørensen
Foto: Hans Petter Sørensen
Foto: Hans Petter SørensenFoto: Hans Petter SørensenFoto: Hans Petter Sørensen8B sin kunstinstallasjon laget av søppel fra fjæra!
Foto: Hans Petter Sørensen8C sin kunstinstallasjon av søppel!
Foto: Hans Petter Sørensen
Nå: en litt ryddigere og renere strandsone i Mo i Rana, takket være to 8-klasser ved Mo Ungdomskole!
Foto: Hans Petter Sørensen
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar